Thursday 15 October 2015

Γκούσταφ Κλιμτ: Το Φιλί

Ένα πολύ αγαπημένο έργο, από τα φοιτητικά μου ήδη χρόνια, είναι αυτό του διάσημου καλλιτέχνη Γκούσταφ Κλιμτ. Πρόκειται για  "Το Φιλί" (1907/1908, Βιέννη, Πινακοθήκη της Αυστρίας). H φιγούρα του άντρα είναι κυρίαρχη, το ζευγάρι απεικονίζεται σ΄ένα ανθισμένο τοπίο και η γυναίκα  παρουσιάζεται να έχει αφεθεί στην τρυφερή χειρονομία.
Το αγκάλιασμα είναι για τον Κλιμτ το σύμβολο του αγνού έρωτα και της παράδοσης στον σύντροφο.
Είναι το αριστούργημα του καλλιτέχνη και εκπροσωπεί τη «χρυσή περίοδό» του, χαρακτηριστικό της οποίας υπήρξε η αφθονία του χρυσού ως διακοσμητικό στοιχείο. Αυτό το κορυφαίο έργο του επαινέθηκε από το κοινό και τους κριτικούς σε αντίθεση με άλλα έργα του που προκάλεσαν αντιδράσεις λόγω του ερωτισμού που κυριαρχούσε σ΄αυτά, όπως στην περίπτωση των πινάκων που φιλοτέχνησε για το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Το ξεχωριστό και καινοτόμο ύφος του Klimt συνδυάζει στοιχεία του συμβολισμού και της Αρ Νουβό, με παράλληλες επιρροές από την αρχαία ελληνική, μυκηναϊκή και αιγυπτιακή αγγειογραφία, ενώ συχνά θεωρήθηκε προκλητικό για την εποχή του και υπέστη σκληρή κριτική ή αποδοκιμασία.
Γενικότερα τα έργα του Κλιμτ με εντυπωσίασαν βλέποντας τα σε βιβλία τέχνης αλλά όταν σε επίσκεψη μου στην Πινακοθήκη της Αυστρίας, στην Βιέννη μου δώθηκε η ευκαιρία να τα δω από κοντά πραγματικά τα βρήκα συναρπαστικά... Το χρώμα είναι τόσο λαμπερό που κυριαρχεί στα τοπία του, οι ανθρώπινες φιγούρες σχεδιασμένες άψογα και κυρίως το πως διαφαίνεται η επιδερμίδα των κορμιών...σχεδόν διάφανη... παντρεύεται το σύγχρονο με το κλασικό, το ρεαλιστικό στοιχείο με το ανατολίτικο και τα διακοσμητικά στοιχεία. Τόσο πρωτοποριακό το έργο του Κλιμτ, εξερευνά τον κόσμο του συμβολισμού, του ερωτισμού και των αξιών, παρέμεινε στον χρόνο και γράφτηκε στην αιωνιότητα.


Πηγή Video: youtube.com/channel

Wednesday 14 October 2015

Έργα για την Παιδόπολη "Αγία Βαρβάρα" - "Ζωγράφοι σε δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ"

Δύο Αγγελικές θηλυκές μορφές, η "Αντζελίνα Ι" και η "Αντζελίνα ΙΙ" θα ταξιδέψουν σύντομα στην στέγη της Παιδόπολης "Αγία Βαρβάρα" με σκοπό να χαρίσουν χαρά, αγάπη και όνειρα σε ένα 13χρονο κορίτσι που φιλοξενείται εκεί και δεν μπορεί να έχει την οικογενειά της.

Η πρωτοβουλία οργάνωσης της δράσης ανήκει στην εθελοντική ομάδα "Ζωγράφοι σε δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ" που για ακόμη μια φορά σκοπεύει με το έργο της να σκορπίσει χαμόγελα στις παιδικές ψυχές που δεν τους χαμογέλασε η ζωή στα πρώτα τους βήματα.
 Η Παιδόπολη "Αγία Βαρβάρα", που βρίσκεται στη Ν. Σμύρνη και φιλοξενεί κορίτσια από 12-18 χρονών, που δεν μπορούν να έχουν την οικογένειά τους.

Η "Αντζελίνα Ι" είναι φίλη με τα αστέρια και το φεγγάρι. Εκεί στέλνει τις ευχές της κάθε βράδυ έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ένα κόσμο όμορφο, γεμάτο γέλια και ευτυχία, που θα λάμπει μοναδικά όπως τα αστέρια. Σε εκείνη μπορεί να στείλει κάθε παιδί την ευχή του για να την πραγματοποιήσει.
Η "Αντζελίνα ΙΙ" με την μουσική της ευφραίνει τις καρδιές μας και εύχεται όλα τα παιδιά να αγαπήσουν την μουσική και την ζωγραφική αλλά και την τέχνη γενικότερα γιατί μας αυτό μας κάνει καλύτερους και μας δίνει φως στην ζωή μας. Η γνώση είναι το φως στην ζωή και αυτός ο όμορφος άγγελος ήρθε να μας το θυμίσει... Ας ταξιδέψουν οι νότες αυτής της μουσικής παντού, σε όλο το σύμπαν γεμίζοντας το μαγικά με αρμονία και χάρη...
Άλλωστε τα γέλια των παιδιών είναι η μουσική των αγγέλων που ομορφαίνει την ζωή μας και την κάνει καλύτερη!