Thursday 15 October 2015

Γκούσταφ Κλιμτ: Το Φιλί

Ένα πολύ αγαπημένο έργο, από τα φοιτητικά μου ήδη χρόνια, είναι αυτό του διάσημου καλλιτέχνη Γκούσταφ Κλιμτ. Πρόκειται για  "Το Φιλί" (1907/1908, Βιέννη, Πινακοθήκη της Αυστρίας). H φιγούρα του άντρα είναι κυρίαρχη, το ζευγάρι απεικονίζεται σ΄ένα ανθισμένο τοπίο και η γυναίκα  παρουσιάζεται να έχει αφεθεί στην τρυφερή χειρονομία.
Το αγκάλιασμα είναι για τον Κλιμτ το σύμβολο του αγνού έρωτα και της παράδοσης στον σύντροφο.
Είναι το αριστούργημα του καλλιτέχνη και εκπροσωπεί τη «χρυσή περίοδό» του, χαρακτηριστικό της οποίας υπήρξε η αφθονία του χρυσού ως διακοσμητικό στοιχείο. Αυτό το κορυφαίο έργο του επαινέθηκε από το κοινό και τους κριτικούς σε αντίθεση με άλλα έργα του που προκάλεσαν αντιδράσεις λόγω του ερωτισμού που κυριαρχούσε σ΄αυτά, όπως στην περίπτωση των πινάκων που φιλοτέχνησε για το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Το ξεχωριστό και καινοτόμο ύφος του Klimt συνδυάζει στοιχεία του συμβολισμού και της Αρ Νουβό, με παράλληλες επιρροές από την αρχαία ελληνική, μυκηναϊκή και αιγυπτιακή αγγειογραφία, ενώ συχνά θεωρήθηκε προκλητικό για την εποχή του και υπέστη σκληρή κριτική ή αποδοκιμασία.
Γενικότερα τα έργα του Κλιμτ με εντυπωσίασαν βλέποντας τα σε βιβλία τέχνης αλλά όταν σε επίσκεψη μου στην Πινακοθήκη της Αυστρίας, στην Βιέννη μου δώθηκε η ευκαιρία να τα δω από κοντά πραγματικά τα βρήκα συναρπαστικά... Το χρώμα είναι τόσο λαμπερό που κυριαρχεί στα τοπία του, οι ανθρώπινες φιγούρες σχεδιασμένες άψογα και κυρίως το πως διαφαίνεται η επιδερμίδα των κορμιών...σχεδόν διάφανη... παντρεύεται το σύγχρονο με το κλασικό, το ρεαλιστικό στοιχείο με το ανατολίτικο και τα διακοσμητικά στοιχεία. Τόσο πρωτοποριακό το έργο του Κλιμτ, εξερευνά τον κόσμο του συμβολισμού, του ερωτισμού και των αξιών, παρέμεινε στον χρόνο και γράφτηκε στην αιωνιότητα.


Πηγή Video: youtube.com/channel

2 comments:

Mia Petra said...

Χτύπησες φλέβα! Κι εμένα είναι αγαπημένος και μάλιστα έχω στο σπίτι (αντίγραφο ε;! χαχα!) εκείνο το έργο με την μητέρα και το παιδί, αλλά δεν ξέρω πως λέγεται. Καλημερούδια και καλό σ/κ :)

Anonymous said...

Καλησπέρα Mia Petra! O Κλιμτ ήταν ευαισθητοποιημένος σε πολλά θέματα και ένα από αυτα ήταν και η μητρότητα... θα μπορούσαμε να πούμε χαριτολογώντας ότι ήταν ο ζωγράφος των "τρυφερών" ανθρωπίνων σχέσεων! Εξαιρετικός όπως και να έχει και χαίρομαι που οι απόψεις μας συμπίπτουν ακόμη μια φορά!