Wednesday 30 September 2015

Διεθνής έκθεση “Cow Parade Athens ‘06”: Γλυπτό της "Συμπαντικής Αγελάδας"

Το 2006 παρουσιάστηκε η Διεθνής έκθεση “Cow Parade Athens ‘06”: Γλυπτό της "Συμπαντικής Αγελάδας", Εύα Τζαγκαράκη. (Χορηγός ΔΕΛΤΑ Cow Parade - Athens.)

Οι αγελάδες-γλυπτά παρέλασαν στους δρόμους της Αθήνας δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας μέσα από τις εικαστικές αυτές εγκαταστάσεις. Η "Συμπαντική Αγελάδα" βρισκόταν δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής, μπροστά στο πάρκο Ελευθερίας μαζί με άλλες αγελάδες.Οι φιλότεχνοι περαστικοί μπορούσαν αλληλεπιδράσουν με τα έργα και να τα απολαύσουν, αγγίζοντας τα αλλά και παίζοντας ακόμη μαζί τους.

Όταν έμαθα για τον διαγωνισμό που αφορούσε την Cow Parade αποφάσισα να στείλω 2 έργα/σχέδια για την αναπαράσταση που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο γλυπτό. Το ένα έργο επιλέχθηκε από έναν από τους χορηγούς, αυτός ήταν κι ο τρόπος επιλογής των καλλιτεχνών της έκθεσης. Στη συνέχεια όλοι οι καλλιτέχνες προσκληθήκαμε στο Θέατρο Badminton στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στην Αθήνα, που λειτούργησαν σαν στούντιο για την φιλοτέχνηση των έργων μας. Απόλαυσα  ιδιαίτερα αυτή την διαδικασία της εικαστικής απόδοσης του γλυπτού, καθώς βρισκόμουν σε έναν χώρο που όλοι οι καλλιτέχνες μαζί μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ο καθένας το έργο του. Αυτό ήταν κάτι που είχε να μου συμβεί αρκετά χρόνια-από τότε που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Σχολή Καλών Τεχνών, αυτή την φορά βέβαια ήταν διαφορετικά καθώς όλοι οι συμμετέχοντες είχαμε επαγγελματική  εμπειρία αλλά δεν ήταν και λίγοι οι καθιερωμένοι καλλιτέχνες του χώρου. Οι αγελάδες φτιαγμένες από φάιμπεργκλας, ήρθαν από το εξωτερικό και παρατάχθηκαν η μια δίπλα στην άλλη μέσα στο στούντιο του Θέατρου Badminton με σκοπό να αποτελέσουν τον καμβά δημιουργίας των έργων. Το θέαμα ήταν ιδιαίτερο και αποτυπώθηκε στην μνήμη μου καθώς μπήκα στον χώρο του στούντιο για πρώτη φορά. Ένας στρατος από ολόλευκες αγελάδες, μια λαοθάλλασα γλυπτών μας περίμεναν εκεί. Η δημιουργία των έργων κράτησε κάποιους μήνες και αμέσως μετά τα έργα παρουσιάστηκαν στα εγκαίνια τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικό χώρο του Θέατρου Badminton και ακολούθησε δημοπρασία των έργων.
Πιστεύω ότι σαν εμπειρία ήταν από τις πιο σημαντικές η συμμετοχή μου σ΄αυτην την διοργάνωση. Η απήχηση του event ήταν αρκετά μεγάλη λόγω της δημοσιότητας που δώθηκε, με αποτέλεσμα το κοινό να αγκαλιάσει θερμά τα έργα.









No comments: